Οι ανασκαφές στο αρχαίο Δίον, μια μικρή σχετικά πόλη αλλά με μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορία έχουν αποκαλύψει μοναδικά ευρήματα. Ένα από αυτά είναι το ταφικό μνημείο της εικόνας, σήμα στον τάφο δύο συζύγων. Το ζεύγος διατηρεί την ανωνυμία του, όμως εύγλωττες είναι οι παραστάσεις και οι λατινικές επιγραφές των πρώιμων αυτοκρατορικών χρόνων για τις ασχολίες τους.
Η γυναίκα θιασώτις των μουσών, έπαιζε το έγχορδο μουσικό όργανο που εικονίζεται αριστερά, το nabilium, όπως αναφέρει η επιγραφή. Στο ανάγλυφο του Δίου έχουμε τη μοναδική απεικόνιση του γνωστού από τις γραπτές πηγές μουσικού οργάνου που οι Έλληνες το ονόμαζαν νάβλα. Ως προς τον σύζυγο, αυτός υπηρέτησε με εντιμότητα στο αρχείο της πόλης, ενώ η ενασχόλησή του προσδιορίζεται εικονογραφικά από τα εξαρτήματα της εργασίας του, γραφίδα, μελανοδοχείο, κλειδί και έναν ανοιχτό πάπυρο.
Η δεξίωση, δηλαδή η χειραψία (dexrtarum junctio) στο επάνω μέρος του αναγλύφου, συνήθως ένα τυπικό μοτίβο, στην περίπτωση αυτή αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, χάρη στο περιεχόμενο και το ήθος των εμμέτρων κειμένων που αποπνέουν αγάπη και συζυγική αφοσίωση.